Op Koningsdag wordt om klokslag 12.00 uur door alle Winterswijkse muziekverenigingen een gezamenlijk digitaal Koningsdagconcert verzorgd. Het digitale concert wordt gegeven met medewerking en ondersteuning van Vereeniging Volksfeest en de gemeente Winterswijk. Om 12.00 uur zal het concert door burgemeester Bengevoord worden geopend, waarna aansluitend het Wilhelmus wordt gespeeld. Hierna volgen zeven verschillende muziekstukken, coronaproof opgenomen door de muziekverenigingen. Het concert wordt uitgezonden via RTV Slingeland, gestreamd via de Facebookpagina van Vereeniging Volksfeest en is te zien in diverse verzorgingstehuizen.


Concert geven nu extra uitdagend
In coronatijd een concert geven brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Dit heeft de zeven muziekverenigingen, te weten Concordia Kotten, Crescendo Ratum, Eendracht Winterswijk, Excelsior Winterswijk, K.W.O.V., Sint Jan Meddo en de Winterswijkse Accordeon Vereniging (WAV) er echter niet van weerhouden om de handen ineen te slaan voor een digitaal concert. Eén van de grootste uitdagingen is dat het vanwege de coronamaatregelen voor muziekverenigingen momenteel niet mogelijk is om bij elkaar te komen om te repeteren. Daarom hebben de muzikanten hun partijen individueel of in tweetallen gerepeteerd en zelf opgenomen of laten opnemen. Om de diverse opnames onder elkaar en in het juiste tempo te kunnen zetten worden de partijen opgenomen met behulp van een zogenaamde clicktrack. Op deze clicktrack horen muzikanten via hun koptelefoon een orkest spelen en horen zij een klik voor het juiste tempo. De muzikanten spelen hun eigen partij mee en nemen deze vervolgens ook op, waarna alle afzonderlijke opnames worden gemonteerd. Hiervoor is de samenwerking gezocht met meerdere lokale audio- en videobedrijven.


Verrassen met een afwisselend programma
Ondanks de obstakels leek het de muziekverenigingen, Vereeniging Volksfeest en de gemeente toch leuk en belangrijk om de Winterswijkers te verrassen met een muzikaal optreden. “Ik vind het fantastisch dat leden van muziekverenigingen hun instrumenten weer uit de koffers halen om dit concert te verzorgen. Juist in deze tijd kan muziek als geen ander verbinden. Daarom steunen we dit soort initiatieven graag.” laat wethouder van cultuur Henk Jan Tannemaat weten. Het digitale concert duurt ongeveer drie kwartier en bestaat uit een mix van onder andere marsen en popmuziek. Op deze manier wordt gezorgd voor een afwisselend concert. De muziekstukken worden geïntroduceerd door korte vraaggesprekken met Winterswijkse muzikanten. De presentatie wordt verzorgd door Imke te Selle.


Met het digitale concert hopen de Winterswijkse muziekverenigingen, Vereeniging Volksfeest en de gemeente Winterswijk de Winterswijkse bevolking ondanks de beperkingen toch een beetje in feeststemming te brengen op Koningsdag. De organiserende partijen hopen alle Winterswijkers op Koningsdag om 12.00 uur te mogen begroeten via één van de genoemde kanalen.

Deel deze pagina...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin