In Memoriam Freek Schäperclaus

Afgelopen woensdag bereikte ons het verdrietige bericht van het overlijden van onze eredirigent

Freek Schäperclaus

In 1981 is Freek Schäperclaus instructeur geworden van onze drumband en deze rol heeft hij ruim 17 jaar vervuld. In de beginjaren nam de drumband deel aan marsconcoursen en onder leiding van Freek wist de drumband elke keer een 1e prijs te behalen. Na deze successen ging de drumband onder leiding van Freek ook deelnemen aan podiumconcoursen op hoog niveau en transformeerde de drumband zich tot de slagwerkgroep, zoals we deze nu nog steeds kennen bij Excelsior. Zowel bij de marsconcoursen als de podiumconcoursen streefde Freek altijd naar kwaliteit. Dit resulteerde in fantastische concoursresultaten; met zijn gedrevenheid wist Freek alle 10 keer dat hij met Excelsior op concours ging een 1e prijs te behalen.

Bij het grote publiek in Winterswijk was Freek vooral bekend als de tambour-maître van Excelsior. In zijn rol als tambour-maître stond Freek altijd strak in de houding en viel hij op door zijn overtuigende en gedisciplineerde uitstraling. Als verantwoordelijke voor de straatoptredens zorgde hij er altijd voor dat de vereniging zich zo goed mogelijk presenteerde.

Als Freek in functie was als dirigent of tambour-maître, dan was hij gedreven en gedisciplineerd, maar daarbuiten was hij vooral een bijzonder vriendelijke man. Een vriendelijke man die een enorme inzet heeft getoond voor Excelsior. Vanwege zijn langdurige dirigentschap, zijn enorme inzet voor de vereniging en het tweemaal behalen van het landskampioenschap met de slagwerkgroep werd Freek in 2000 benoemd tot eredirigent van Excelsior.

Ondanks dat Freek was gestopt als dirigent van de slagwerkgroep en later ook was gestopt als tambour-maître bleef er een warme band. Freek bleef trouw de straatoptredens en concerten van Excelsior bezoeken. Zelfs afgelopen Volksfeest is hij nog naar Winterswijk gekomen om het bloemencorso te bekijken, waarbij uiteraard de aandacht vooral uitging naar de deelnemende muziekverenigingen en Excelsior in het bijzonder.

Freek Schäperclaus heeft een onuitwisbare rol gespeeld in de historie van Excelsior en daar zijn wij hem dankbaar voor. Wij wensen de familie en naasten veel sterkte met het verlies.

Bestuur, leden en vrijwilligers,

Muziekvereniging Excelsior Winterswijk

Deel deze pagina...Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin