Harmonieorkest

Muzikaal plezier en prestatie, voor jong en oud.

Het harmonieorkest van Excelsior bestaat uit ruim zeventig muzikanten. Allemaal muzikanten die een hart hebben voor muziek en dit graag over willen brengen op het publiek. Het orkest geeft daarom jaarlijks, goedbezochte grote theaterconcerten, waarbij regelmatig samenwerking wordt gezocht met bekende (regionale) zangers, muzikanten en andere verrassende partners. Deze theaterconcerten hebben altijd een thema zoals Oud Winterswijk, Musical, Film, Feesten van de Wereld en Wonders of Nature.

Han Kolkman foto Excelsior100 jaar-1000Om het jaar verzorgt het harmonieorkest in augustus het “Corso in Concert”. Dit is het feestelijke concert aan de vooravond van het Winterswijkse Volksfeest in de tent op de markt. Het andere jaar wordt een concert verzorgd ter gelegenheid van Koningsdag.

Naast bovengenoemde concerten worden door het jaar heen ook andere concerten georganiseerd, zoals uitwisselingsconcerten en concerten op bijzondere locaties. Voorbeelden hiervan zijn het concert op het Zandsculpturenfestival in 2012 en het concert in een oude timmerfabriek in 2014. Een unieke ervaring waren de concerten tijdens de bijzondere concertreis naar China in 2017. Ander hoogtepunt was het concert op een drijvend podium op het Hilgelo tijdens de Internationale Viering van de Vrijheid in 2019.

Het orkest komt uit in de eerste divisie. Om dit hoge landelijke niveau te behouden kiest het orkest ervoor om op frequente basis haar prestaties aan te scherpen, door deel te nemen aan een muziekconcours.

Het orkest repeteert op maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de grote zaal van mfa Pelkpark en staat sinds september 2021 onder leiding van Gerben Grooten. Om toegelaten te worden tot het orkest moet het B-diploma behaald zijn. Voor enkele specifieke (solo) instrumenten gelden hogere toelatingseisen. De dirigent beslist over de toelating nadat de muzikant heeft voorgespeeld. Verwacht wordt dat de muzikanten uiteindelijk minimaal een C-niveau behalen.

Orkestmanager: Esther Mengerink 06-22247087 .